Clara Ponsatí detinguda il·legalment per la policia en entrar a territori sota domini espanyol

Clara Ponsatí detinguda il·legalment per la policia en entrar a territori sota domini espanyol
Clara Ponsatí detinguda il·legalment per la policia en entrar a territori sota domini espanyol // @nuriacamera

El dimarts 28 de març de 2023, l’eurodiputada Clara Ponsatí va ser il·legalment detinguda a les sis de la tarda a la plaça de la Catedral de Barcelona hores després d’entrar a territori espanyol des de la Catalunya Nord. Ponsatí es dirigia cap a l’Oficina Europarlamentària de Junts per Catalunya - Lliures per Europa al Born, acompanyada del seu advocat Gonzalo Boye, quan un mosso d’esquadra, vestit de paisà, es va acostar a detenir-la il·legalment. L’agent dels Mossos d’Esquadra ignorà les advertències de l’eurodiputada, que li recordà reiteradament que té immunitat, i li mostrà la seva acreditació. Finalment, l’agent la feu entrar a un cotxe policial, entre crits de protesta de la gent que acompanyava Ponsatí. La policia traslladà l’eurodiputada a la Ciutat de la Justícia de Barcelona i fou retinguda durant quatre hores i presentà una sol·licitud d’“habeas corpus”. Finalment, Ponsatí fou alliberada a les onze de la nit i ha estat citada a declarar a Madrid, davant del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, el 24 d’abril. 

Arran de la supressió del delicte de sedició i la introducció del delicte de desordres públics, Llarena va modificar el processament de Clara Ponsatí. Actualment, Ponsatí està processada per desobediència per la seva actuació durant el referèndum del 2017, delicte sense pena de presó. Clara Ponsatí gaudeix d’immunitat a tot el continent per la seva condició de diputada al Parlament Europeu, immunitat que el magistrat Pablo Llarena ha decidit ignorar.

 Clara Ponsatí va marxar a l’exili fa exactament cinc anys i cinc mesos, i havia decidit tornar per presentar públicament un inventari de la persecució nacional d’Espanya contra Catalunya (recollit a la web estatdedret.cat). En declaracions a la roda de premsa celebrada al Col·legi de Periodistes abans de la detenció, Ponsatí recordà que “l’ordre de detenció del jutge Llarena que pesa sobre mi és il·legal. Soc eurodiputada i tinc immunitat a tota la Unió. Només a Espanya aquesta immunitat no se’m reconeix. A més, el jutge Llarena no és el jutge competent (...). És una vulneració més de l’estat de dret i dels drets fonamentals vigents a Europa. Si em detenen, haurà d’atenir-se a les conseqüències com sempre li ha passat a Europa. Continuaré exercint d’eurodiputada i exhauriré totes les vies legals per defensar els meus drets polítics i els drets del poble de Catalunya, que em va escollir per representar-lo”. 

Recupereu la roda de premsa aquí.