Clara Ponsatí presenta un inventari de la persecució nacional dels catalans per part de l’estat espanyol

Clara Ponsatí presenta un inventari de la persecució nacional dels catalans per part de l’estat espanyol
Clara Ponsatí presenta un inventari de la persecució nacional dels catalans per part de l’estat espanyol

A la seva tornada de l’exili, l’eurodiputada Clara Ponsatí presenta la web: “Espanya contra Catalunya: inventari d’una persecució nacional dins de la UE”, “estatdedret.cat”. És el recull més exhaustiu de la persecució dels poders de l’estat espanyol contra els catalans. 

A la roda de premsa del dimarts 28 de març al Col·legi de Periodistes de Catalunya amb motiu de la seva tornada al Principat, Clara Ponsatí va presentar la web “Espanya contra Catalunya: inventari d’una persecució nacional dins de la UE”, “estatdedret.cat”. L’eurodiputada i el seu equip al Parlament Europeu han recollit, en el decurs de la legislatura, més de mil entrades sobre l’intent de dominació dels catalans per part de tots els poders de l’estat espanyol. La web palesa com la discriminació dels catalans al segle XXI es fa via la persecució contra els catalans i l’ocupació nacional dels poders estatals a Catalunya. 

La web ofereix una cronologia completa on hom pot navegar a través de diferents períodes de la repressió. La cronologia comença al període de 2003-2008, la “reforma de l’Estatut”, fins des de 2020 a l’actualitat, “l’estancament de l’independentisme”. Les entrades es classifiquen per diferents vulneracions dels drets dels catalans, com, a tall d’exemple, la vulneració dels drets d'expressió i manifestació, que inclou 461 entrades. Alguns dels casos que recull la web han tingut un gran seguiment i transcendència mediàtica, com el judici contra els líders de l’1-O. D’altres són casos més particulars, com els casos en el marc de la repressió postsentència. L’usuari pot fer servir un cercador o aplicar filtres, d’acord amb diferents criteris, per buscar casos a la web. 

L’objectiu de la web, a banda de ser un inventari exhaustiu de la persecució dels catalans, permet de seleccionar casos concrets a fi de denunciar-los a la Comissió Europea i que s’incloguin en el Rule of Law Report anual que publica l’òrgan europeu. L’informe ignora, any rere any, la repressió contra els catalans, tant contra la societat civil com contra la classe política. Ara, Clara Ponsatí i el seu equip volen posar-hi fi.

En declaracions a la roda de premsa, la primera de Clara Ponsatí a Barcelona des de l’octubre de 2017, l’eurodiputada va afirmar: “en el dia de la meva tornada vull deixar clar que la persecució de la que soc objecte no és a mi personalment, sinó al país sencer. No he vingut a fer cap pacte amb l’Estat sinó a denunciar la vulneració sistemàtica dels nostres drets, la passivitat de les institucions catalanes, i la necessitat que les institucions europees deixin de mirar cap a una altra banda davant de la violació sistemàtica de l’estat de dret a Catalunya. És el que porto fent des que vaig ser escollida al Parlament Europeu.” Així doncs, Ponsatí va assegurar que: “aquesta web n’és una eina més, a disposició de tots els catalans.” Al sortir de la roda de premsa, un agent dels Mossos d’Esquadra la va detenir il·legalment. 

Per consultar el vídeo explicatiu del projecte, clica aquí.

La pàgina web també està disponible en anglès