Qui soc

Vaig néixer a Barcelona l’any 1957. El meu salt a la primera línia de la política catalana es produeix el juliol de 2017 arran de la remodelació del govern duta a terme pel president Puigdemont per assegurar el compromís de l’executiu català amb l’organització del referèndum del primer d’octubre del mateix any. Com a consellera d’Educació, vaig participar en l’organització i celebració del referèndum que va requerir l’obertura d’escoles i instituts com a col·legis electorals.

Després de la declaració d’independència del 27 d’octubre, vaig ser cessada pel Govern de l’Estat espanyol amb l’aplicació del 155 i vaig marxar a Brussel·les amb altres membres del Govern per poder-me defensar, en uns tribunals democràtics, de la persecució penal de l’Estat espanyol. Vaig respondre davant de la justícia belga en la primera euroordre que havia demanat l’Audiencia Nacional i que el jutge Pablo Llarena va retirar abans de la seva resolució. Després, vaig ocupar el tercer lloc de la llista electoral de Junts per Catalunya per la circumscripció de Barcelona a les eleccions del 21-D que encapçalava el president Puigdemont. Poc després de la sessió constitutiva del Parlament i abans que tingués lloc el ple d’investidura del president Puigdemont previst inicialment per al 30 de gener de 2018, vaig renunciar al meu escó per assegurar la majoria independentista en la sessió d’investidura, que finalment no es va celebrar.

Al març de 2018 vaig marxar a Escòcia per reincorporar-me a la càtedra d’Economia a la Universitat de St. Andrews que ocupava abans d’entrar al Govern de la Generalitat. El 23 de març, el jutge Llarena reactiva les euroordres contra el govern a l’exili pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació. En el meu cas, s’inicia el procediment d’extradició davant dels tribunals escocesos, que no s’arriben a pronunciar, perquè Llarena torna a retirar les euroordres el juliol de 2018 un cop el tribunal alemany denega l’entrega del president Puigdemont pels delictes de rebel·lió i sedició.

A l’abril de 2019 vaig concórrer com a número tres a la llista de Lliures per Europa (Junts) per a les eleccions europees, encapçalada pel president Puigdemont. C’s i PP van recórrer a la Junta Electoral Central (JEC) les candidatures meva i la dels meus companys Puigdemont i Comín. El 29 d’abril, la JEC va decidir excloure’ns de les llistes però la justícia va revocar la decisió i finalment vaig poder concórrer a les eleccions.

En aquells comicis Lliures per Europa (Junts) va obtenir un milió vint-i-cinc mil vots (el 28,53% dels vots a Catalunya) i dos escons al Parlament Europeu. Puigdemont i Comín inicien una batalla legal amb la JEC per poder ocupar els seus escons, que acaba amb la seva incorporació al Parlament Europeu el desembre de 2019 després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en el cas de Junqueras. El jutge Llarena, que havia dictat una nova euroordre després de la sentència del Tribunal Suprem en contra de la resta de membres del Govern, demana al Parlament Europeu que aixequi la immunitat de Puigdemont i Comín perquè puguin ser extradits a Espanya. El 31 de gener de 2020, amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, Lliures per Europa (Junts) obté un tercer escó al Parlament Europeu i esdevinc eurodiputada. Llarena també demana l’aixecament de la meva immunitat.

Vaig iniciar la meva activitat política després d’una llarga trajectòria acadèmica. Em vaig doctorar en economia el 1988 a la Universitat de Minnesota i entre el 1989 i el 2001 vaig treballar com a professora titular a la Universitat d’Autònoma de Barcelona. Al 2001 vaig incorporar-me com a investigadora a l’Institut d’Anàlisi Econòmica del CSIC i el 2006 en vaig assumir la direcció fins el 2012, quan vaig marxar a la Universitat de Georgetown amb la càtedra Princep d’Astúries. L’any següent, el Ministeri d’Exteriors va bloquejar la renovació de la meva càtedra pels pronunciaments que tenia en favor de la independència. Així doncs, vaig tornar a l’Institut d’Anàlisi Econòmica fins que el 2015 em vaig incorporar com a catedràtica d’Economia a la universitat de St. Andrews. També he estat professora visitant en diverses universitats com la Universitat de Cambridge, la Universitat de Toronto i la Universitat de Califòrnia-Sant Diego

Les meves contribucions en matèria de recerca en temes de polítiques i decisions públiques, teoria de jocs, negociació i resolució de conflictes, apareixen publicades en diverses revistes científiques internacionals. També he assessorat nombroses institucions acadèmiques i agències d’avaluació de diversos països i altres institucions com el Parlament escocès i la Comissió Europea.