Article - “Prou acusacions del Govern contra l’independentisme”

«L’actuació penal de la Generalitat en contra d’un ciutadà per fets esdevinguts en manifestacions, amb la potencial afectació dels seus drets fonamentals, hauria de ser molt excepcional»

Article - “Prou acusacions del Govern contra l’independentisme”

Article publicat a “El Nacional” el 17 de desembre de 2020. Llegiu-lo aquí.

Es va estrenyent el cercle. Una reforma del delicte de desordres. Les sentències aberrants del Suprem que donen carta blanca a l'arbitrarietat dels jutges. L'actuació sistemàtica i gens neutral de la Fiscalia contra activistes independentistes. Condemnes desmesurades per participar en talls de carreteres. Dani Gallardo condemnat a 4 anys i mig de presó! Espanya no afluixa la repressió contra l'independentisme i ara es concentra a desactivar la mobilització popular. I per fer-ho disposa massa vegades de la col·laboració de la Generalitat de Catalunya. Segons Alerta Solidària, la Generalitat exerceix actualment d'acusació en una quarantena de causes penals contra manifestants i activistes independentistes. Amb aquesta actuació còmplice, la Generalitat legitima la repressió i contribueix a criminalitzar els drets de protesta, reunió i de manifestació.

L'explicació que donen fonts del Govern de la Generalitat és que els Mossos d'Esquadra, en tant que funcionaris, tenen dret a ser protegits de qualsevol atac a la seva persona quan exerceixen la seva feina. Per tant, segons aquesta teoria, si un agent és ferit en una topada amb manifestants, la Generalitat estaria obligada a actuar com a acusació. El problema és com i qui determina els límits, i com es concreta, aquesta "obligació".

La realitat és que els Mossos d'Esquadra compten històricament amb un equip d'advocats propi, integrat en l'assessoria jurídica del Departament d'Interior, per representar-los en judicis penals. Aquests advocats han estat especialment habilitats pel Gabinet Jurídic de la Generalitat, que depèn de Presidència, però no en formen part —tot i que, sobre el paper, s'hi haurien de coordinar—. A la pràctica, però, sembla que actuen de forma molt autònoma. Aquesta unitat de juristes actua d'ofici —tot i que sempre amb l'autorització del conseller d'Interior o de la persona en qui aquest hagi delegat— sempre que ho demana algun agent que al·lega que se li han causat lesions. Aleshores, la Generalitat es persona com a acusació particular, demanant penes de presó considerables, i en alguns casos fins i tot més altes que les que ha demanat la Fiscalia.