Llarena descarta perseguir Ponsatí pel delicte de desordres públics

Llarena descarta perseguir Ponsatí pel delicte de desordres públics
Llarena descarta perseguir Ponsatí del delicte de desordres públics

Aquest dijous ha entrat en vigor la reforma del Codi Penal que deroga el delicte de sedició i el substitueix amb l’ampliació del delicte de desordres públics agreujats. El jutge Llarena ha descartat perseguir Clara Ponsatí amb el nou delicte, per bé que manté l’acusació de desobediència, que comporta penes d’inhabilitació però no de presó.
Sobre la reforma en el Codi Penal, Ponsatí considera que “el president espanyol Pedro Sánchez s’ha vist obligat a derogar la sedició per la pressió europea i, de mà d’ERC, ho ha fet amb l’impacte calculat.” La redacció de l’ampliació del delicte de desordres públics no ha estat absent de polèmica, ja que conté certs passatges que poden ser un calaix de sastre ideal per a encausar activistes i continuar criminalitzant la protesta. Ponsatí ja havia criticat aquesta redacció del delicte en diverses ocasions, i considera que “Mentre el president Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig i els milers de ciutadans encausats pels tribunals espanyols continuïn perseguits judicialment, el meu retorn serà una simple anècdota.”
Preguntada sobre els seus propers passos, Ponsatí ha volgut posar perspectiva: “Els independentistes hem d’aprofitar tots els espais possibles per mantenir el combat per la llibertat. La construcció del país és el far que ha guiat la meva vida, com a ciutadana, com a acadèmica, al govern de la Generalitat, i com eurodiputada. Els darrers cinc anys he actuat des de l’exili, a Brussel·les, a Escòcia i a la Catalunya Nord. Ara podré tornar a trepitjar tot el territori català.”